Vrijwillige Kavelruil Krimpenerwaard Oost

ONZE MEDEWERKERS

Erik van Wijk

OPDRACHTGEVERS

Stichtingen kavelruil

PROVINCIES

Zuid-Holland

WERKVELDEN

Kavelruil

Startdatum

2015

Datum afronding

2017

Meer informatie

Terug naar selectie

Vrijwillige Kavelruil Krimpenerwaard Oost

In de polders Benedenberg (Bergambacht) en Bovenkerk (Stolwijk) in de Krimpenerwaard is in het najaar van 2015 onderzoek gedaan naar de bereidwilligheid van de agrariĆ«rs om tot een vrijwillige kavelruil te komen. In de polder Benedenberg lag ook een gebiedsopgave tot realisatie van natuur. Dit bestond uit het op vrijwillige basis verwerven van grond in het Nationaal Natuur Netwerk. De realisatie hiervan was een voorwaarde voor de inbreng van een grote hoeveelheid grond van de provincie Zuid-Holland ter versterking van de landbouwstructuur. De grond van de provincie is voor een groot deel ingezet voor de agrariĆ«rs in de polder Benedenberg. Daar en in de polder ten zuiden van Berkenwoude is met 15 deelnemers in februari 2017 een kavelruil gerealiseerd waarbij 170 ha grond van eigenaar is geruild waarvan ongeveer 8 ha naar de natuur is gegaan.

Een prachtig voorbeeld waarin natuurrealisatie en landbouwstructuurverbetering hand in hand gaan. Huiskavelvergroting, kavelsamenvoeging en afstandsverkorting zorgt ook vermindering van de milieubelasting en een verbetering van de verkeersveiligheid (minder landbouwverkeer op de weg). In de polder Bovenkerk is op het ogenblik te weinig grond beschikbaar in de grondpot om tot een effectieve verkaveling te komen. Zodra er grond beschikbaar komt, wordt het plan nieuw leven ingeblazen.

De uitgangssituatie met in het rood de grond van de provincie en in groen Zuid-Hollands Landschap.

Situatie na de ruil met een veel rustiger verkavelingsbeeld. Het rode blok ten westen van  het natuurgebied zal later worden toegevoegd aan ZHL.

De kavelruil Bergambacht/Berkenwoude heeft een vervolg gekregen door een verplaatser  die naar een andere locatie is gegaan op korte afstand. Aan deze ruil zijn nog 7 deelnemers toegevoegd en er is ongeveer 80 ha gewisseld van eigenaar. Een mooie ontwikkeling voor de deelnemende bedrijven.